TRIC-TRAC

Backgammon-achtige bordspelen worden al duizenden jaren over de gehele wereld gespeeld en zeker hedurende de Egyptische, Griekse en Romeinse tijden. De Romeinen lieten veel beschrijvingen achter van een spel dat jhet spel van de 12 lijnen werd genoemd: 'Ludus Duodecim Scriptorum'. Wellicht werd dit spel ontwikkeld uit het Eqyptische Senat. In de eerste eeuw na Chr. ontwikkelde zich uit dit Romeinse spel een variant met 2 rijen van 12 punten. Dit spel werd rond de 6e eeuw Alea genoemd. Overigens werden alle bordspelen Tabula genoemd, de algemene naam voor het op dat moment meest populaire spel.
In Azie en/of in Perzie verscheen rond 800 na Chr. het spel Nard en varianten ervan worden nog steeds gespeeld. De Chinese geschiedenis spreekt van het spel t'shu-p'u, dat de Chinese naam is voor Nard. Het zou ontwikkeld zijn in West India en in China zijn geintroduceerd tijdens de Wei dynasty (220 - 265 na Chr. Het werd populair tussen 479 en 1000 na Chr.
In Japan bestond een spel Sugoroko dat verboden werd gedurende de periode van 690 - 697 na Chr. AD.
Nard schijnt geintroduceerd te zijn in Europa via Italie of Spanje tijdens de Arabische bezetting van Sicilie in 902 na Chr.

De eerste vermelding van het spel komt voor in een Engelse uitgave van de The Codex Exoniensis in 1025. Vermoedelijk werd het spel naar Engeland gebracht door de kruisvaarders. Nard of Tables werd in heel Europa gespeeld tijdens de middeleeuwen en werd vooral populair in Engelse pubs. Aan het eind van de 15e eeuw werd het overschaduwd in populariteit door het schaakspel.
Aan het einde van de 16e eeuw werd Tables om onbekende reden de algemene benaming voor een spel dat op een vlak speelbord werd gespeeld. Zoals veel spelen die om geld werden gespeeld raakte het spel in diskrediet bij de autoriteiten en tijdens de regering van Elizabeth I werd het spel verboden.

Minstreel

Een minstreel is een middeleeuwse artiest die is verbonden aan een broodheer.

De minstreel zong liederen, maakte muziek en poëzie, vertelde verhalen, veelal over actuele gebeurtenissen en personen, en voerde ook andere kunsten uit. Onderling vochten de minstrelen soms verbale duels uit. Minstrelen componeerden zelf of brachten composities van anderen of volksliederen.